torstai 21. toukokuuta 2015

Somistusta tiedossa


Nyt päästään "tositoimiin" näyteikkunasomistuksen parissa, eli Minna hommasi meille paikat liikkeisiin, mihin menisimme tekemään näyteikkunan somistuksen. Tänään kävimme läpi asioita, mitä somistuksessa on otettava huomioon, eli mitkä on tavoitteet suunnittelussa, tilan käyttö, ideointi, somistusrekvisiitta ja ennen kaikkea näyteikkunan toteutus! 

 Mitä tarkoittaa kolmio sommittelussa? Sommittelemalla elementit kolmion muotoon, saat toimivan ja mielenkiintoisen kokonaisuuden. Sen avulla saadaan ryhmittelyyn diakonaalinen linja, joka ohjaa katsetta. Kunpa tämänkin nyt muistaisi ottaa huomioon ja optisen keskipisteen! 

Ensinhän tehdään työjärjestys; - kerätään ikkunaan tulevat tuotteet, vaatteet silitetään, puretaan edellinen somistus ja viedään ne paikoilleen. Puhdistetaan ikkunan pohjatila, poistetaan niitit, teipit yms. ja pestään ikkunat. Vaihdetaan palaneet lamput. Ripustetaan mahdollinen mainosmateriaali ja laitetaan mahd. korokkeet ja nuket paikoilleen. Silitetyistä vaatteista poistetaan hälyttimet ja hintalaput. Puetaan nuket, asusteet ja mahdolliset ristiinmarkkinointituotteet, eli tuotteet, jotka jollain tavalla liittyvät esille laitettaviin päätuotteisiin. Nuket ryhmitellään paikoilleen mielellään parittomiin ryhmiin ja mieluummin vasempaan reunaan. Tehdään hintalaput, joihin merkitään tuotteiden hinnat alakkain alkaen ylimpänä olevasta tuotteesta. Tämä hinnasto asetetaan yleensä ryhmän oikeaan reunaan. Sitten vielä valojen suuntaus,  viimeistely ja loppusiivous. 

Nyt lähdetään Tuijan kanssa tutustumaan meidän ensi viikon somistuskohteeseen,  Maria Juhaniin. 

 


 


maanantai 4. toukokuuta 2015

Päivitystä

Kylläpä aika rientää..! Kyllä se vaan on niin, että en malta istua koneen äärellä, kun pihatyöt kutsuu..vaikka luonto on vasta heräilemässä, on niin hienoa seurata silmujen turpoamista, pientäkin viherrystä tai punerrusta mullan pinnalla. Nythän jo krookukset ovat kukkineet, ensimmäiset narsissit ovat parhaassa loistossa ja tulppaanit nupullaan.On hauska huomata myös, kuinka edellisen syksyn istutukset näyttää elonmerkkejä, joten saan kokea onnistumisen tunteitakin tässä tunteiden myllerryksessä!
  Paljon on siis jo tapahtunut luonnossa, mutta myös opiskelun saralla
.Oli pakko lukaista opiskelukavereiden blogeja, että saa palautettua mieliin, mitä tässä on kuukauden sisällä opiskeltu.. ;)
Asiakaspalvelussa on käsitelty mm.myyntitekniikoita, joita ovat myyntisuuntaiset ja asiakassuuntaiset tekniikat. Myyntisuuntaisessa asiakassopeutus, soittorasiatekniikka, painonappitekniikka ja AIDA= Attention, Interest, Desire, Action.
Asiakassuuntaisessa tuotesopeutusta ja ongelmanratkaisutekniikkaa. GRID- as.palvelu ja myyjätyypit katsottiin asteikolla, eli oletko "ota tai jätä"-myyjä, tyrkyttävä, humaani, myyntikeskeinen vai ratkaisujen myyjä.
Ostokäyttäytyminen ja siihen vaikuttavat tekijät oli aihe, josta tekstiä tuli neljä sivua..
Presentaation, eli esittelyn ja esiintymisen harjoittelua tehtiin pareittain ja aiheina oli brändit, imago, sanaton viestintä sekä pop up, josta tein esittelyn Petrin kanssa. Aihe oli itselleni melko tuntematon, mutta Petrille tuttu varsinkin ravintolamaailmasta. Esitys tehtiin Power Pointilla.
Asiakas- ja ihmistyyppejä, palvelurooleja ym. mielenkiintoista. ks. Thomas International!
Somistuksen puolella ollaan päästy piirtämään ja tekstaamaan ja SOMISTAMAAN!
Piirtämiseen tarvitaan värikyniä, liituja ja ohuita tusseja, joten niitä sitten hankittiin kumin, terottimen, viivainten ym lisäksi.
Ensimmäiset piirtämiset olivat luonnoksia, eli skissejä edestä ja päältä. Elikkä opettaja Niina oli asetellut pöydälle servettipaketteja, lasisia tuikkukuppeja, puutarjottimen ja huoparullan. Lisäksi taustalle, seinälle oli as. patalappu.. ja ei kun piirtämään. A4, johon piirrettiin reunukset, eli marginaalit, oikeaan alakulmaan nimiö, eli "lokerikko",josta kävi ilmi työn nimi, mikä piirros esim. luonnos edestä, työn tilaaja, piirtäjän nimi ja allekirjoitus sekä pvä.Myöhemmin opeteltiin mittakaavapiirtämistä ja siihen tehtiinkin asetelma itse pareittain..Haastavaa mutta hauskaa!

Mutta vielä hauskempaa oli itse somistaminen käytännössä! Ensin teimme somistuksesta luonnospiirroksen, aiheena äitienpäivä. Se oli siis minulla ja parillani Tuijalla aiheena, kun muilla oli omat aiheensa. Luonnosta lähdettiin sitten toteuttamaan Euraan, missä on siihen sopivat tilat ja tarvikkeet. Päivä oli niin hauska, että tuskin maltoimme taukoa pitää. Ensin kannoimme tavaramme sisälle, siivosimme loosit ja aloimme etsimään lisää rekvisiittaa aiheeseemme. Onneksi suurin osa tavaroista oli omia, koska ei ollut varmaa, mitä paikan päältä löytyy..Sopivaa taustakangasta ei löytynyt, joten nappasimme ikkunasta verhon ja pinkki tyyny saatiin, kun oli pakko saada, jätesäkistä pilkistäneestä kankaasta ja Tuijahan sen näppäränä ompeli.
Loosin pohjalle vihreä paperi ja valaistus kuntoon, niin alkoi olla valmista. Meitä oli kolme paria ja Heleni yksin tekemässä ja voin kertoa hämmästyneeni töiden tasosta..todella hyviä! Kun teimme arvosteluja toistemme töistä, oli vaikeaa keksiä kehittettävää. Katsotaanpa mitä seuraavaksi saamme aikaan.. :)
Tekstaaminen oli myös oma juttunsa, eli koko päivän väänsimme kirjaimia ja numeroita ym koukeroita tussi nyrkissä tai tekstausterällä taiteillen. Mainostekstaus, työskentelyolosuhteet, käsin tuotettavat tekstit,sommittelut ja tekstityyppivalinnat olivat aiheen otsikoita. Olo oli välillä kuin alakoululaisella, joka opettelee kirjoittamaan, huh huh! Vappu ja pitkä viikonloppu tuli tarpeeseen.. :)
Huhtikuun muita aiheita oli mm. valot ja valaistus, josta meille piti päivän Huittisista kotoisin oleva, Kiasmateatterin valaistusmestarina toimiva Jani Matti Salo. Alan huippuammattilainen kiertää Euroopassa tekemässä valosuunnitelmia ja onkin palkittu v. 2014 Valosäde-palkinnolla, joka on Suomen valo-ja äänisuunnittelijoiden liiton myöntämä tunnustus. Mielenkiintoista huomata, kuinka paljon valoilla voi vaikuttaa tai sen puutteella..



Hätäensiapukurssi tuli päivitettyä ja asiakaspalveluturvallisuuteen perehdyimme kuunnellen asiantuntijan kokemuksia vartijana ja poliisina. Saimme oppia myös kuinka irrottautua kiinni käyvästä tyypistä tai kuinka olla tarpeeksi vakuuttava, kun pyritään estämään lähestyminen.
Tulevaa somistuskertaa, yrityskäyntejä ym. kivaa innolla odottaen seuraavaan kertaan.