perjantai 25. syyskuuta 2015

Opiskelua

Näin on taas päästy opiskelun pariin..jo neljä viikkoa takana ja tässä palauttelen mieliin, mitä on käsitelty,
Markkinointiin lopeteltiin ennen lomaa ja siitä jatkettiin loman jälkeenkin. Kestävää kehitystä, somea, segmentointia, perspektiivipiirtämistä, sisustussuunnittelua ja messuasiaa...siinä aiheet pääpiirteittäin. Työturvallisuuskorttikin tuli suoritettua 8 tunnin opiskelulla, joka sisälsi testin.
Ensin markkinoinnista ja siitä, mitä se on;
Markkinointi on tapa ajatella ja toteuttaa liiketoimintaa, ajattelusta tulee toiminta, toiminnasta tulevat tulokset!
Se on asiakaspalvelua, mainontaa, kanta-asiakkustoimintaa, tapahtumat, esittelyt, messut, asiakasillat, yrityskuvaa, myyntityötä, sponsorit, visuaalista markkinointia...
Miksi esim. Coca Cola on maailman tunnetuin virvoitusjuoma ja arvostetuin brändi? miksi Nokia on ollut maailman myydyin kännykkä ja viidenneksi arvostetuin brändi? Siihen on tarvittu oikeanlaista markkinointiosaamista.
Markkinoinnin 4P + 3P (markkinointimix) käytiin taas läpi;
-PRODUCT - TUOTE
-PRICE - HINTA
-PLACE - PAIKKA
-PROMOTION - MYYNNIN EDISTÄMINEN
-PEOPLE - IHMISET
-PROCESS - TOIMINTA
-PHYSICAL EVIDENCE - FYYSINEN YMPÄRISTÖ

Markkinointiviestinnän muotoja; - mainonta ( media-, verkko-, näyteikkuna-, myymälämainonta)
                                                      -myynninedistäminen (messut, näyttelyt, promootiot ja     tapahtumamarkkinointi)
                                                      -suhde- ja tiedotustoiminta
                                                      -henkilökohtainen myyntityö ja asiakaspalvelu

Kestävästä kehityksestä tuli esiin paljon asiaa, mitä ei aina tule ajatelleeksi jokapäiväisessä elämässä, vaikka se kuuluu jokaisen jokapäiväiseen elämiseen..
Kestävä kehitys voidaan jakaa ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen/ kulttuuriseen kehitykseen.
Käsitteeseen tutustuin jonkin verran edellisessä työpaikassani Nansogroupissa, jossa tehtiin vastuullisuuslupauksia koskien mm. tekstiilien tuoteturvallisuutta, ympäristöystävällisiä raaka-aineita, uusiutuvia energiaraaka-aineita ja yhtiön sosiaalisen vastuullisuuden kehittämistä.
Nyt asiaa tuli palautettua mieleen laajemminkin.
Kestävä kehityksen tulee olla sellaista, johon jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoilla;
-VÄHENNÄ
-KÄYTÄ UUDELLEEN
-KIERRÄTÄ

Faktoja asiasta; maailman tämän vuoden uusiutuvat luonnonvarat on tullut käytetyksi jo 13. elokuuta!
-eli tarvitaan 1,5 vuotta tuottamaan se määrä uusiutuvia luonnonvaroja, mitä käytetään/tuhotaan vuodessa.
-yli miljardi ihmistä ilman puhdasta vettä, joka päivä yli 5000 lasta kuolee tämän seurauksena..
Karua todellisuutta siis.
Mitä haasteita se luo kaupan alalle? Yhteensovittaminen talouskasvun kanssa, liiketilojen keskittyminen ja kasvu, kuljetukset, päästöt, pakkaukset, energian kulutus, toimeentulo tuottajalle, "Reilu kauppa"- hinta?
Eri tuotteissa ja yhteyksissä esiintyviä merkkejä ja tunnuksia mentiin läpi yli kaksikymmentä, joista tässä niistä meille tutuinpia:







torstai 17. syyskuuta 2015

Lisää työharjoittelua


Ensimmäisten työharjoitteluviikkojen jälkeen alkoi kauan odotettu kesäloma..siis mikä kesä-?
No, lomaahan se oli koulusta ja osittain työstäkin, satoi tai paistoi!
Ne päivät, mitä lomallani tein, "vaihdettiin " työharjoitteluksi, jotta sain pitää lomaa vielä elokuullakin yhden viikon.
Heinäkuussa aloiteltiin pikkuhiljaa alennusmyyntiä, koskien kesävaatteita ja siinä olikin tekemistä, kun tuotteita hinnoiteltiin ja sijoiteltiin uudelleen. Viileän kesän vuoksi shortsit, hellemekot ym. eivät menneet odotetusti kaupaksi, joten tavaraa oli melko paljon..ikävä kyllä!
Ale-myynnit tietysti sai väkeä liikkeelle, joten päivät olivat välillä hyvinkin vilkkaita. Lisäksi tein tarvittavat korjausompelut, kuten housujen lyhennykset.
Elokuussa jo alkoi tulla syksyn uutuuksia, joita sain kirjata koneelle ja hinnoitella. Tuija ja Jenni olivat tässä opastamassa. Nämähän on niitä asioita, joita myyjän tulee osata..
Pääsin seuraamaan myös edustajien työtä heidän esitellessään uusia mallistojaan esim. huiveja tai miesten solmioita. Totesin, että melko haasteellinen työ tuokin myyntityö... Ajaa satoja kilometrejä asiakkaiden luo, kantaa tavarat esille, neuvotella tilauksista, vastassa ties minkälainen asiakas, kiireesti seuraavan luo ja mikä tärkeintä, saada myyntiä aikaiseksi..

Uusien tuotteiden vastaanottoa, purkamista, hinnoittelua ja paikalleen laittoa oli siis melko paljon.
Nuket puettiin useampaan kertaan ja esillepanoja uusittiin sitä mukaa, kun tuli uutta tavaraa.
Näyteikkunoihin vaihdettiin syksyisempää ilmettä, mutta myymälässä pääpaino oli edelleen ale-myynnissä. Koulujen aloitus ja elokuun lämpimät ilmat sai taas ihmiset liikkeelle ja nyt jo ajateltiin seuraavaakin kesää, kun saatiin vaatetta puoleen hintaan.
Sain osallistua näyteikkunan somistukseen Jennin valvovan silmän alla ja hän otti nuken pukemisestani videoklippejä. Nauruksihan se meni, kun en saanut ensin millään miesnuken kättä paikalleen.. mutta hyviä neuvoja sain Jenniltä. Esim. että nuken alaosa kannattaa kääntää ylösalaisin lattialle, kun pukee housut jalkaan.. Lisää huvitti se, kun omaa somistustani tein, niin ajattelin, että siihen sopisi nyt "kouluteeman" mukaan kirjoja ja miehelle vielä laukku olalle..
Kun sitten kävin katsomassa Jennin tekemiä ikkunoita, niin niissäpä oli jo laitettu kirjoja ja olkalaukkuja..:) mutta niillä mentiin, paitsi jätin laukun pois ja lisäsin seinälle kellon ja "pöydälle" jalkalampun ja kahvimukin kirjojen viereen. Sitten kunnostin nukkien käsiä, koska niistä oli päässyt maalit rapisemaan. Hioin ensin pohjaa tasaisemmaksi ja sitten vaan uutta maalia pintaan.
Itsenäisesti sain tehdä takaikkunaan uuden somistuksen eli aiemmin Piritan kanssa tekemämme keittiöikkuna sai nyt uuden ilmeen. Aiemmin olin jo teipannut ruskeasta pakettipaperista ikkunaan pyöreän "kehyksen", kuten muissakin ikkunoissa oli Jennin tekemänä.
 Mielessäni oli siis arkeen paluu, eli kouluun/töihin lähtö ja aamiaishetki..
Taas hain ison kellon seinälle, joka ilmentää, että sen mukaan se arki sujuu. Lisäksi naputtelin seinälle hyllyn. Seinän edustalle, eli pöydälle katoin aamiaiskattauksen mm. Iittalan Taika-ja Teema-astioista ja Metkatuotteen purkeista.
Pohjalle laitoin mustan kuitukankaan, jonka päälle tabletit. Astiat asettelin ensin ns.kattaukseksi, mutta se näytti liian lattealta, matalalta. Laitoin sitten astioita päällekkäin saadakseni ne vähän "kohoamaan" alustasta. Hyllyn koukkuihin ripustin Luhdan Aalto-pyyhkeet saadakseni tietyt värit esiin ja "kolmion". Heidin vinkistä ripustin vielä aterimia naruun roikkumaan ja näin saatiin ripaus keltaistakin väriä. Peltiset kyltit laitoin piristykseksi tyhjälle seinälle ja hyllyn päälle.
Edellisestä somistuksesta jätin ikkunaan verhon ja kattolampun. Lisäksi vielä Essential-paperipussi, johon päivän lehdet ja hinnasto (josta unohdin näköjään Metkatuotteiden hinnat..!) paikoilleen, niin esillepano oli valmis. Saamani palaute oli hyvää ja kehittävää.
Työharjoittelu toi lisää varmuutta omaan työskentelyyni, koska nyt oli riittävästi aikaa tutustua tuotteisiin, asiakkaisiin ja "talon tapoihin". Itse olisi pitänyt olla vielä aktiivisempi ja vaatia enemmän myös ohjausta tiettyihin asioihin, kuten esim. tilausten tekemiseen.