perjantai 13. marraskuuta 2015

Kotisivut, some, exel...

Tietotekniikan tunneilla on käyty läpi kotisivujen merkitystä yritykselle.
 Minkälaiset ovat hyvät kotisivut ja mitä eroa on kotisivulla ja esim. facebook-sivulla? Miten niitä käytetään ja kuinka usein päivitetään, että saisimme ajantasaista tietoa esim. liikkeen aukioloajoista tai tuotevalikoimista. Kotisivujen rooli yksipuolisena tiedotuskanavana on väistymässä ja usein sivut liittyvät luontevasti sosiaaliseen mediaan, someen, jossa korostuu vuorovaikutus.
Omaa osaamista voi tuoda esiin monella eri kanavalla näiden lisäksi, kuten LinkedIn, Pinterest, Instagram ja Twitter. Sosiaalisen median hyödyt pienyritykselle ovat mm.
- tuo näkyvyyttä
-tehostaa markkinointia
-ajankohtaisen tiedon jakaminen
-verkostoituminen
-voidaan kohdentaa tietyille ihmisille/ryhmille
Somesta siirryttiin taulukkolaskentaan, jota olikin syytä kerrata ja päivittää tietoja. Monien harjoitusten jälkeen taas testattiin osaamista Tieken testillä..läpi meni. Tällä hetkellä on talousmatematiikan vuoro, eli prosentteja, alveja ja katetuottolaskentaa. Matikka ei ole koskaan ollut vahvuuksiani, joten on ollut hyvä näitäkin asioita kertailla. Kannattavuus, kustannuslaskenta,
tunnusluvut, hinnoittelu...huh, huh. Onneksi on niin kärsivällinen, hyvä opettaja!
Taas on pitkä aika edellisestä blogipäivityksestä, joten palataanpa hiukka ajassa taaksepäin..
Syksyn aikana on siis ollut perspektiivipiirtämistä ja messuasiaa Niinan tunneilla. Piirtäminen on joskus ollut lempiaiheitani koulussa, mutta nyt tuntuu siltä, että se on varmaan ollut edellisessä elämässäni.. Perspektiivihän on geometrinen tapa esittää kolmiulotteinen asia säännönmukaisesti kaksiulotteisella medialla, kuten piirustuksena. Ja kun perspektiiviä lähdetään piirtämään, haetaan horisontista pakopiste, joka on piste, jossa vinot viivat, eli katsojasta poispäin menevät viivat yhtyvät.
Pakopistettä haettiin valmiista kuvista ja sitten kokeiltiin piirtämistä maisemakuvaa ja seuraavaksi koulun käytävää.. siis yhteen piirrokseen meni koko päivä! mutta oppia tämäkin ja lopulta ihan mielenkiintoista.

Seuraavaksi Niinan tunneilla mentiinkin messujen maailmaan;
-miksi mennä messuille?
-millainen on hyvä messuosasto?
-messujen vahvuudet ja tavoitteet
-budjetti ja aikataulu
-messumarkkinoinnin ja -henkilöstön suunnittelu
-messujen jälkihoito
Aiheesta saimme tuhdin tietopaketin ja lopuksi tehtävän suunnitella messuosasto tulevan kevään Formamessuille. Forma on sisustusalan sisäänostajille suunnattu tapahtuma. Tehtävään arvottiin yritys, kenelle osasto suunniteltiin ja minulle osui Sirpa Luukkonen, Huittislainen keramiikkataiteilija..
Osastoahan ei oikeasti toteuteta, mutta tehtävässä jouduttiin piirtämään osasto annetun mitan mukaisesti, mittakaavassa päältä ja edestä (tai perspektiivissä, niin kuin itse tein), suunniteltiin osaston sisustus, valaistus ja budjetti. Myös henkilöstön pukeutumista piti miettiä ja valitsin asuiksi pellava/ puuvilla-asuja, jotka mielestäni sopivat yrityksen imagoon luonnonmateriaalina.  Lopuksi teimme työstä "blanssin", eli kuvakoosteen, johon sisällytettiin tietoa yrityksestä, kuvia ja piirrokset.

Suunnittelua on syksyyn mahtunut paljon. On tehty kuvakollaaseja värimallien mukaan, suunniteltu määrätty huone, oman kodin sisustusta ja viimeksi myymälätilan suunnittelu. Ja ennen kaikkea koko luokan haasteeksi tuli somistaa koulun aulatila ja vitriini Huittisten yrittäjien vuosijuhlaan!
Työ tuli meille täysin sattumalta. Olimme nimittäin asettelemassa aulan vitriiniin omia kuvakollaasiamme, kun yrittäjien puheenjohtaja Jari Nikkanen käveli ohitse. Hän palasi kohta takaisin ja esitti asiansa meille, eli olisiko mahdollista, että koristelisimme koulun aulan heidän gaalaansa. Haettiin opettaja paikalle ja siitä asia rullasi eteenpäin. Myöhemmin saimme vielä tarkennusta juhlan kulkuun, toiveisiin ja budjettiin, joka oli 150e!.. No, onneksi saatiin koululta materiaaliksi valkoista kangasta monta kymmentä metriä, joten rahat riitti kaikkeen muuhun materiaaliin, kuten koristepaperiin, riisipaperipalloihin, patterivaloihin, verhotarvikkeisiin ja spraymaaliin. Aikaa meillä oli kaksi päivää silittää kankaat, nitoa kankaat seinille, laskostella paperikoristeet, ripustaa riisipaperipallot kattoon ledvaloineen, ommella ja ripustaa vitriinin verho, spreiata koivunoksat ja ripustaa ne vitriinin kattoon siiman avulla, koristeiden kiinnitykset, ym.
Kristiina ja Tuija tuumaustauolla
Vitriini valmiina
Olimme tyytyväisiä lopputulokseen, vaikkakin jäi näkemättä juhlan valaistus, joka toi tilaan oikean tunnelman.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti